ΒΑΣΙΛΟΚΛΟΥΡΑ- ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2015

Την Κυριακή  11 Ιανουαρίου 2015 το πρωί πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο κλειστό Γυμναστήριο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ» της   πόλης της Ξάνθης.  Ξεκίνησε με την είσοδο των Συλλόγων Σαρακατσαναίων απ όλη την Ελλάδα, ευλογήθηκε από τους απεσταλμένους της τοπικής Εκκλησίας και προλογήθηκε από το Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ξάνθης » Λεπενιώτης» κ. Γιώργο Μπίκο.  Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Μουτσιάνας,όπου στην ομιλία του τόνισε, ότι η απόφαση που πάρθηκε πριν  2 χρόνια από τη Πανελλήνια Ομοσπονδία για τη κοπή της  πίτας των Σαρακατσαναίων, επικυρώθηκε από τη πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη πόλη του Αγρινίου και καθιερώθηκε με τη εκδήλωση στη πόλη της Ξάνθης. Έτσι ο θεσμός θα συνεχίσει και θα γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ελλάδος.

Ακολούθησαν τα έθιμα του δωδεκαημέρου και το δρώμενο της Βασιλόκλουρας-Μπουκβάλας όπου την όλη επιμέλεια και συντονισμό αλλά και παρουσίαση είχε ο καθηγητής Πανεπιστημίου και Σαρακατσάνος τραγουδιστής κ Βασίλης Σερμπέζης. Τα χορευτικά των Συλλόγων με περίσσεια χάρη χόρεψαν τους Σαρακατσάνικους χορούς  πλαισιωμένοι από καταξιωμένους  Σαρακατσάνους τραγουδιστές.

1

AM6AM1 AM7 AM8   AM2 AM3

AM4 AM5AM9

Στην συνέχεια ακολούθησε γλέντι  για το κοινό και τους  επίσημους  καλεσμένους.

Η φετινή εκδήλωση οργανώθηκε μετά από συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Συλλόγων Σαρακατσαναίων με τον Σύλλογο Σαρακατσανων Ξάνθης » Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»

Απόσπασμα από την εκδήλωση : https://www.youtube.com/watch?v=jr1XtSBgX6U

Απόσπασμα από τον χορό : https://www.youtube.com/watch?v=tGaHb3SYNzE