ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ» ιδρύθηκε το 1978 και αποτελεί ενωτικό θεσμό των Σαρακατσαναίων κατοίκων του νομού. Από την πρώτη μέρα σύστασής του αλλά και μέχρι σήμερα, δρα συνειδητά στη διατήρηση και μετάδοση της πλούσιας σαρακατσάνικης παράδοσης μέσα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, των εθίμων και πολιτισμικών στοιχείων της ορεσίβιας σαρακατσάνικης φυλής.

Σημείο αναφοράς της ονομασίας του συλλόγου αποτελεί ένας από τους πιο ονομαστούς κλέφτες, σαρακατσάνικης καταγωγής, που έδρασαν επί τουρκοκρατίας, στα προεπαναστατικά χρόνια, ο Κώστας Λεπενιώτης.

Εδώ και 36 χρόνια, ο σύλλογος έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα πολιτιστική, καθώς αποτελεί και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων. Συν τις άλλοις έχει το προνόμιο της συμμετοχής της νεολαίας στις δραστηριότητες του. Η ενεργή συμμετοχή αυτής αποτελεί φιλοσοφία του συλλόγου γιατί χωρίς τους νέους δεν μπορεί να διατηρηθεί η σαρακατσάνικη και να λειτουργήσει ως ένας ζωντανός οργανισμός. Ο σύλλογος μας μέσω του τμήματος διδασκαλίας παραδοσιακού χορού που διατηρεί, δίνει την ευκαιρία στους νέους να μάθουν την ιστορία της καταγωγής τους αλλά και λαμβάνοντας μέρος να πρωτοστατήσουν σε κάθε πολιτιστικό δρώμενο.
Η φυλή των Σαρακατσαναίων έχει απασχολήσει τους ερευνητές, ιστορικούς, γλωσσολόγους και λαογράφους. Είναι ένα νομαδικό φύλο, που άφησε το νομαδικό τρόπο ζωής στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και τον ημινομαδικό, τελευταίες δεκαετίες. Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την καταγωγή τους, συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα ελληνικότατο φύλο. Κοιτίδα των Σαρακατσαναίων, αποτέλεσε η περιοχή Αγράφων κι ο ευρύτερος ορεινός όγκος της Πίνδου, από όπου διασκορπίστηκαν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το γλωσσικό τους ιδίωμα, οι παραστάσεις και τα σχέδια στις φορεσιές και τα υφαντά, οι δοξασίες τους, οι προλήψεις τους και βέβαια το περικεντρικό ορθό καλύβι παραπέμπουν στην αρχαιότητα. (Αγ. Χατζημιχάλη, Γ. Καββαδία, Δ. Μαυρογιάννης κ.α.) Άλλοι τους θεωρούν τους αρχαιότερους στην Ευρώπη (Α.Πουλιανός). Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του καθηγητή Γ. Καββαδία, ο οποίος στη διατριβή του «Ποιμένες – νομάδες της Μεσογείου, οι Σαρακατσάνοι της Ελλάδος»εξετάζει τη ζωή, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα τους.

«Αν δει κανείς του Σαρακατσάνους να περιφέρονται σε μια επαρχιακή πόλη, ξαφνιάζεται από την κορμοστασιά, την υπερηφάνεια και την ευγένεια τους. Ο Σαρακατσάνος δεν φοβάται να ατενίσει τον ήλιο κατάματα. Ανάμεσα σ’ αυτόν και τον κόσμο δεν υπάρχει αδιάβατο χάσμα. Γιατί οι Σαρακατσάνοι και γενικότερα οι ορεινοί υπεράσπισαν πάντα ηρωικά την ελευθερία και διαφύλαξαν τις τεράστιες πηγές της ανανέωσης και της δημιουργίας που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες.»

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ